SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Atlético Madrid blaast 75 kaarsjes uit!

Atlético Madrid blaast 75 kaarsjes uit

Afgelopen seizoen barstte er een groot volksfeest los in Madrid, nadat de ploeg van Diego Simeone zich na zeven jaar weer kroonde tot koning van Spanje. Komend jaar is het wederom groot feest bij Atlético Madrid. De regerend kampioen van Spanje speelt komend seizoen namelijk voor het 75ste jaar op rij onder de huidige naam en identiteit. Wij nemen je mee in een prachtige reis door 75 jaar Club Atlético de Madrid!

Het begin

In 1903 werd het huidige Atlético Madrid door drie Baskische studenten opgericht onder de naam Athletic Club de Madrid als dochterclub van het Baskische Athletic Bilbao. Pas in 1920 werd de club onafhankelijk. Ze speelden in het zuiden van de stad op Vallecas, totdat in 1923 het stadion van de metro-maatschappij, Estadio Metropolitano, in het westen van Madrid werd gehuurd. In de jaren dertig ging Athletic op en neer tussen Primera División en Segunda Division. Na de Spaanse Burgeroorlog had Athletic veel spelers verloren. Daarom besloot de club zich in 1939 samen te voegen met Aviación Nacional – de voetbalclub van de Spaanse luchtmacht. De fusieclub ging verder onder de naam Athletic Aviación de Madrid. In 1947 koppelde de Madrileense voetbalclub zich los van de Spaanse luchtmacht en maakte de club een nieuwe doorstart onder de naam Club Atlético de Madrid.

Succesjaren

Begin jaren vijftig wist de Spaanse club onder haar nieuwe naam en identiteit direct twee landstitels te veroveren. De echte succesjaren dateren echter uit de jaren zestig en zeventig onder voorzitter Vicente Calderón. In deze periode vulde Atlético Madrid onder leiding van het clubicoon haar prijzenkast rijkelijk. Zo werden er vier landstitels, twee nationale bekers, één Europacup II en één wereldbeker veiliggesteld. Met het veroveren van de laatstgenoemde titel, zorgde ‘Los Colchoneros’ zelfs voor een unicum. De Spaanse grootmacht is namelijk de enige club in de geschiedenis die de wereldbeker pakte zonder de Europacup I te hebben gewonnen. Omdat Europacupwinnaar Bayern München geen zin had in de lange reis naar Zuid-Amerika, werd de verliezend finalist afgevaardigd. Atlético Madrid was echter de enige die als verliezend Europacupfinalist de wereldbeker daadwerkelijk wist te winnen.

Wereldsterren

Gedurende deze 75 jaar hebben er verschillende wereldsterren onder contract gestaan bij Atlético Madrid. De Madrilenen worden vaak geroemd om hun goede scoutingbeleid en oog voor talentvolle spitsen. De bekendste aanvalsleiders die uitgroeide tot wereldspitsen zijn Fernando Torres, Sergio Aguëro en Antoine Griezmann. Ze kwamen binnen als getalenteerde spelers, maar stonden al snel in de spotlights in Madrid. De spitsen leverde ‘Los Colchoneros’ uiteindelijk recordbedragen op. Mede door deze heldere visie van de club, weten ze vandaag de dag ook steeds meer gerenommeerde namen naar Madrid te lokken. Onlangs koos Luiz Suárez namelijk nog voor een overstap naar Atlético Madrid. En met succes, want de Uruguayaan had een groot aandeel in het kampioenschap. Als de Madrilenen op deze voet verder gaan, zullen we in de toekomst ongetwijfeld nog veel wereldsterren in het Wanda Metropolitano zien schitteren!

Historisch shirt

Om het 75-jarig bestaan onder de huidige clubnaam te vieren, zal Atlético Madrid volgend seizoen in een shirt spelen dat het eerste rood-witte tenueontwerp herdenkt, maar dan wel met een eigentijdse draai. Het historische shirt uit 1947 had een centrale witte streep die terugkeert in dit nieuwe ontwerp. De voorkant van het shirt is ook voorzien van een grote letter ‘A’, gecreëerd door de centrale rode strepen. Dit is nog een prachtig eerbetoon aan Atlético Madrid. De marineblauwe broekjes gecombineerd met blauw en wit gestreepte sokken maken de look af. In navolging van de duurzame aanpak van het merk, hebben de Madrilenen besloten dat hun nieuwe tricot moet bestaan uit 100% gerecycled polyesterweefsel, gemaakt van gerecyclede plastic flessen. De huidige sterren zullen komend seizoen dus op een duurzame manier teruggaan naar de bron: 1947. Bekijk onderstaand het shirt!

 

Life After Football #69 is uit! Koop jouw issue nu hier en lees exclusieve interviews en bekijk fantastische rapportages!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.