SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De grootste en meest geheime voetbalcompetitie ter wereld

Het einde van de Champions League? Een vraag die vorig jaar uit het niets opkwam. Twaalf van ’s werelds machtigste voetbalclubs kwamen met het plan om hun eigen doordeweekse competitie op te richten: de European Super League. Wat er toen gebeurde? Alle voetbalfans, en waarschijnlijk jij ook, reageerde woedend. Niemand leek het een goed idee te vinden maar toch zijn er nog steeds geruchten over de nieuwe competitie. Een goede reden om daarom in onze wekelijkse rubriek DOCU DAY te kijken naar de documentaire ‘The War For Football”.

Documentaire

Geschreven door: Milan Verleg

Geheime competitie

Geld speelt steeds meer een rol in de voetbalwereld. Europese grootheden kunnen het daardoor niet veroorloven om één jaar niet te kwalificeren voor de Champions League of vroegtijdig te stranden tegen een kleinere club. Je loopt er gewoon te veel geld mee mis. Om dit te voorkomen, ontwikkelden meerdere clubs in 2021 een plan voor een eigen competitie. Hierdoor zijn er elk jaar veel meer topwedstrijden en verdienen ze gegarandeerd veel geld. Er was alleen iemand die daar niets van afwist: de organisator van de Champions League, de UEFA. De clubs probeerden achter de rug van de organisatie om alles te regelen, maar uiteindelijk werd het plan toch gelekt. De voetbalfans reageerden hier woedend op en volgens de UEFA stond zelfs het verleden, heden en de toekomst van het Europese voetbal op het spel.

De serie neemt je mee in alle gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar. Het unieke hiervan? De voorzitters van Real Madrid, Juventus en Barcelona komen aan bod komen. Degene die met het idee kwamen van de Super League. Daarentegen komt ook de UEFA aan te pas, net als clubs die het niet eens waren met het nieuwe idee: Bayern München en Ajax.

Nu of nooit

Regisseur en producent Jeff Zimbalist sprak in een interview met The Sporting Tribune over een once in a lifetime kans: “Het was duidelijk dat, of deze nieuwe Super League zou slagen of niet, het de sport op zijn kop zou zetten en gevolgen zou hebben voor de economie en de politiek. Ik denk dat wat voor mij opwindend was, was dat het zich in realtime ontvouwde. Gewoonlijk nemen deze pakken, en besluitvormers en machthebbers hun beslissingen achter gesloten deuren. Dit was een unieke kans om onder de motorkap te kijken en te zien hoe de machines werken.”

Of de Super League er nog echt gaat komen is de vraag. Nog steeds komt er eens in de zoveel tijd een nieuwtje over “nieuwe plannen”. De grootheden zijn er dus niet op uit om zomaar de stekker uit het project te halen, maar de UEFA wil ook geen risico nemen. Zij willen, aan de hand van een nieuw Champions League format, nieuw leven brengen in het miljoenenbal. Al is het maar de vraag of de fans wel achter dit plan staan.

Wat zijn de beste documentaires op Apple TV?

Het eerste seizoen van “The War Of Football” bevat vier afleveringen en is sinds januari te zien op Apple TV. Het is alleen niet de enige goede Apple TV documentaire. Zo zijn er ook nog vele andere goede voetbalverhalen te vinden en één daarvan is “Ted Lasso“. Hierin verruilt een Amerikaanse trainer het American Football voor voetbal. Hij wordt trainer in de Premier League en denkt dat hij het als “Amerikaan” wel even gaat laten zien. Dit zorgt zelfs voor zoveel vertrouwen dat hij Ajax uitdaagde voor een wedstrijd. Iets wat je zeker even moet kijken! Een andere aanrader voor alle voetbalfans is “Real Madrid Until The End”.  De 14-voudig winnaar van de Champions League werd twee jaar gevolgd met de camera en jij kan nu meekijken hoe het er daaraantoe gaat.