SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Antony: “Ik ga mijn droom verwezenlijken”

Het is één van de meest besproken transfers van de afgelopen zomer: Antony Matheus dos Santos verruilt Ajax om voor Manchester United te gaan voetballen. Waar ze bij Ajax de Braziliaan graag willen behouden, zwichten de Amsterdammers na een mega bod van 95 miljoen euro uiteindelijk toch. Afgelopen zondag beleeft de frivole buitenspeler een droomdebuut: in de topper tegen Arsenal schiet hij na 35 minuten de 1-0 tegen de touwen. Een megatransfer naar één van de grootste clubs ter wereld, scoren bij je debuut en analisten raken niet over je uitgepraat: Antony is hot. Hoe anders was dat nog in de zomer van 2020: de kersvers Ajacied is voor velen nog een onbekende. Wij spraken met hem over zijn overstap, ambities en doelstellingen in Nederland en Europa.

Antony header full width

Talentvolle kweekvijver

Op 24 februari 2000 wordt Antony Matheus dos Santos geboren in Osasco, een stad met ruim 600.000 inwoners in de schaduw van de miljoenenstad São Paulo. Hij groeit op in een favela, waar hij dag en nacht aan het voetballen is op straat. ”Dat was meer uit nood”, zegt Antony. ”Er was geen veld en er waren geen goede accommodaties in de buurt. Dus ja, wij speelden gewoon op straat. Daar is ook niks op tegen. Het is een goede leerschool, je leert er heel veel qua techniek.” En dat het een goede leerschool is blijkt wel uit de grote voetbalnamen die de stad heeft voortgebracht: onder meer Ederson (Manchester City), Rodrygo (Real Madrid) en Cristiane Rozeira (Braziliaanse speelster met liefst 147 interlands op haar naam) zijn opgegroeid op de straten van Osasco.

Antony zet zijn eerste stappen op het voetbalveld bij de lokale club Grêmio Esportivo Osasco. Hij excelleert en de topclub São Paulo FC is er als de kippen bij om het dan dertienjarige talentje uit de eigen vruchtbare achtertuin te vissen. Antony doorloopt vervolgens de gehele jeugdopleiding om in november 2018 zijn debuut te maken in het eerste elftal. Een jaar later heeft hij een basisplaats veroverd en speelt de vleugelspeler een volledig seizoen op het hoogste niveau in de Braziliaanse Serie A. São Paulo FC kent een teleurstellend seizoen, maar Antony is uitblinker. De rappe buitenspeler kan met zijn dribbels, explosiviteit en creativiteit al snel rekenen op interesse uit Europa. Naar verluidt zou Antony op de scoutinglijstjes pronken van onder meer Borussia Dortmund, Chelsea en Ajax. Uiteindelijk weet Ajax de Braziliaan te overtuigen en tekent hij op 22 februari 2020 voor vijf jaar in Amsterdam.

Dromen over de Champions League en Seleção

Voor de jonge Braziliaan is het zonder zijn vertrouwde omgeving wennen in Nederland, maar een stap naar Europa is vereist om zijn droom te verwezenlijken. ”Het was niet makkelijk. Ik heb veel vrienden en familie in Brazilië moeten achterlaten, maar toen ik bij São Paulo speelde was het sowieso al mijn droom om Champions League te spelen. Dus dat ik mijn stad en land zou moeten verlaten, was eigenlijk niet te vermijden. Nu dat is gebeurd, leef ik echt mijn droom en ben ik blij in Amsterdam te zijn”, aldus een contente Antony, die bij Ajax ploeggenoot werd van landgenoot David Neres. ”Ik ken hem al van onze tijd bij São Paulo. Daar speelden wij beiden in de jeugd. David is natuurlijk super aardig en heel behulpzaam voor mij. Daar ben ik hem heel dankbaar voor.”

Naast het spelen in het miljardenbal heeft Antony nog meer doelen gesteld. ”Titels en prijzen winnen is prioriteit nummer één. Als team, maar ook individuele prijzen natuurlijk. Maar als het hele team goed functioneert, komen de titels vanzelf en dan is dat ook mijn succes”, begint de talentvolle Braziliaan, die zichzelf wil laten zien aan het grote publiek. ”Vooralsnog kent niemand mij in Nederland en Europa. Ik zal mij eerst moeten bewijzen en laten zien wat ik kan. Het is een nieuwe start.” Daarnaast is het een droom van Antony om het tot de Seleção, de Braziliaans nationale ploeg, te schoppen. Om daarvoor in aanmerking te komen zal de ambitieuze vleugelspeler zich nog verder moeten ontwikkelen. ”Ik ben echt nog jong, dus ik kan en moet op alle fronten nog veel leren.”

Volgende stap in carrière

Twee seizoenen later vertrekt de vleugelspeler met twee landtitels, de KNVB Beker en een gouden medaille op de Olympische Spelen op zak naar Engeland om voor Manchester United te gaan spelen. The Red Devils betalen een recordbedrag aan Ajax om over de diensten van Antony te kunnen beschikken. Daarnaast is de dribbelaar inmiddels volwaardig lid van de Goddelijke Kanaries. De smaakmaker is het niveau van de Eredivisie ontstegen en is op weg om ook in de Premier League furore te maken.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom lifestyle, fashion en natuurlijk de opmerkelijke verhalen van (oud-)voetballers en hun leven naast hun carrière? Houd onze website in de gaten en zorg ervoor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.

Onlangs spraken wij ook met Ronald Koeman en hadden we het onder andere over zijn periode bij FC Barcelona. Lees alles hierover in ons nieuwste magazine: ISSUE #74! Koop jouw exemplaar nú in de Life After Football webshop en laat ons weten wat je ervan vindt!

Antony close-up
Antony staand