SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

André Ramalho: ”Daar kwam ik in Eindhoven direct achter”

Op 16 februari 1992 wordt André Ramalho Silva geboren in Ibíuna, een gemeente in de deelstaat São Paulo. De jongeling groeit op in het boerendorpje en speelt voor verschillende clubs in de regio. Het voetbaltalent valt op en komt via de Red Bull-school en Red Bull Brasil bij Red Bull Salzburg in Oostenrijk terecht. Ruim elf jaar later is de Braziliaan bezig aan zijn tweede seizoen bij PSV. We spreken met de centrale verdediger over zijn overstap destijds naar Europa, het cultuurverschil en de Braziliaanse gemeenschap in Nederland.

André Ramalho: ''Daar kwam ik in Eindhoven direct achter''

”Dat maakt het moeilijk”

Inmiddels is de ervaren Ramalho met verschillende clubs in Oostenrijk, Duitsland en nu in Eindhoven wel gewend aan de verschillen tussen Brazilië en de Europese landen. Hoe anders was dat als achttienjarige jongen die voor zijn kans ging en naar Europa vertrok om in Salzburg te gaan voetballen. ”Veel mensen zouden het temperatuurverschil noemen, maar dat vond ik niet eens heel erg. Natuurlijk was er een mega verschil. Ik verkaste namelijk in januari 2011 naar Red Bull Salzburg. Op dat moment was het zo’n 35 graden in Brazilië en -5 in Oostenrijk.”, begint Ramalho, die in zijn nieuwe omgeving vooral moest wennen aan de cultuur. ”Brazilianen zijn naar mijn gevoel opener. In een maand in Brazilië zou ik veel vrienden maken, maar in Oostenrijk is iedereen een stuk geslotener. Dat maakt het moeilijk om iedereen goed te leren kennen en je lekker in je vel te laten voelen.”

”Daar kwam ik in Eindhoven direct achter”

De PSV-er ziet ook een verschil tussen de Oostenrijkse en Nederlandse cultuur. ”Ik vergelijk niet graag wat beter of slechter is, maar ik denk dat de directe stap van Brazilië naar Nederland makkelijker zou zijn geweest dan de stap naar Oostenrijk. In vergelijking met Oostenrijkers en Duitsers zijn de Nederlanders wat opener. Dat is het voornaamste verschil. Daar kwam ik al direct bij aankomst in Eindhoven achter”, aldus Ramalho.

Waar het in Oostenrijk wat minder vlot ging, heeft de verdediger in Nederland al veel landgenoten ontmoet. ”Door het grote aantal internationale bedrijven in Eindhoven werken hier relatief veel Brazilianen. Ik heb zelfs gehoord dat ons traditionele feest uit Brazilië hier groots gevierd wordt. Ik ga daar graag heen, omdat het altijd goed voelt om landgenoten te ontmoeten”, zegt Ramalho,

Terugkeer naar Brazilië

De verdediger vertrok op jonge leeftijd naar Europa en heeft zodoende nooit gespeeld in de Campeonato Brasileiro Série A, de hoogste voetbalcompetitie in Brazilië. Iets wat de verdediger met zijn prachtige opvallende haardos nog graag een keer zou doen. ”Ik ben uit Brazilië vertrokken toen ik achttien jaar oud was en heb daar dus nooit op het allerhoogste niveau gevoetbald. Ik ben ook opgegroeid met het kijken naar alle traditionele clubs in ons land en het is iets waar ik wel over na denk”, besluit Ramalho.

André Ramalho: ''Daar kwam ik in Eindhoven direct achter''
André Ramalho: ''Daar kwam ik in Eindhoven direct achter''

Benieuwd naar het hele interview met André Ramalho? Lees het onder meer in ISSUE #74! Koop jouw exemplaar nú in de Life After Football webshop en laat ons weten wat je ervan vindt!

Op de hoogte blijven van meer nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.