SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

André Onana: ik ben trots op Ajax

Op jonge leeftijd verruilde André Onana, nu 23, zijn thuisland Kameroen voor de academie van FC Barcelona. Bij Ajax groeide hij uit tot de man die hij vandaag is. In Hotel l’Europe spraken we de sluitpost over voetbal, mode en familie – redenen genoeg om trots te zijn op wie je bent en waar je vandaan komt.

Rood fluwelen wandbekleding, Hollandse meesters op alle muren, geen slechte achtergrond voor een fashion shoot. De keeper heeft een paar vrienden meegebracht die met bal spelen in de hal buiten onze hotelkamer. We spraken Onana voor onze meest recente fashion player editie van het magazine.

Hoe ziet een dag in het leven van de eerste keeper van Ajax eruit?

André Onana: “Eerst trainen. Dat was een grote vandaag. Daarna naar de sportschool, wat andere dingen regelen, kleren uitkiezen en hierheen komen. Maar nu ben ik blij. De shoot ging echt goed, het werd professioneel gedaan.”

Wat heb je dan meegenomen?

Onana: “Ik heb zo veel in de tussentijd, het is moeilijk om te kiezen. Maar ik had wat eigen kleding meegenomen en het was leuk om iets van Hugo Boss te dragen, om een keer iets anders aan te trekken.”

En hoe zou je je eigen stijl beschrijven?

Hij lacht. “Hoe kan ik dat beschrijven? Ik kan me kleden zoals jij, maar jij kan je niet kleden zoals ik. In Afrika hebben we een andere manier van kleden. Met meer kleur zijn we daar veel meer aan gewend. Maar wat je leuk vindt, is veel belangrijker. Als je van groen houdt, draag groen. En als je blij bent met wit, draag je dat. Ik woonde in Spanje, en dan hier, dus ik kan me aanpassen. Ik weet wat ik moet dragen als ik hier ben en wat te dragen als ik daar ben. Hier is het belangrijk dat ik me realiseer dat ik niet in Afrika ben. ‘

Photos by Yamandu Roos

Kleur of geen kleur, Onana kan nu kiezen wat hij draagt. Dat was anders. “Toen gaven mijn ouders me alles: schoenen, shirts. Soms was het niet wat ik wilde, maar toen moest ik het dragen. Dat is ook het leven.

“Ik vraag hem of hij zich zijn eerste paar voetbalschoenen kan herinneren.” Oef, dat was zo lang geleden. Ik herinner me mijn eerste paar keepershandschoenen. Mijn broer Christian speelde toen als professional in Indonesië. Hij kwam op een dag thuis en bracht me die handschoenen. ”

Een lange reis…

Een paar keepershandschoenen uit Indonesië, ze waren het begin van Onana’s lange reis, met een tussenstop in Amsterdam. Als ik het over Ajax heb, ziet hij er heel tevreden uit. Hoe kan dat ook anders zijn? Hij is al jaren de onbetwiste nummer één in het doel en wist vorig seizoen met een stel jonge honden die de halve finale van de Champions League te bereiken.

“Goede aanwinsten, jonge spelers, alles gaat goed voor ons. Ik ben trots op Ajax, trots op het team. Nu moeten we gewoon weer vooruit kijken.”

Om het volledige interview met Andre Onana te lezen, check issue 61 van het magazine in de shop.

Meer van dit soort interviews lezen? Laat het ons weten via Facebook of Instagram! We horen je mening graag!