De 11 topscorers per positie
Erling Haaland is niet meer te stoppen. Hij is onderweg alle records te verbreken en heeft al 30 treffers in de Premier League op zijn naam staan. Toch moet de aanvaller nog vaak het net vinden om grootheden als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi in te halen. Speciaal daarom duiken wij vandaag meer in de wereld van de topscorers en hebben we een lijstje met de topscorers van elke positie voor je opgesteld!
Doelman: Rogério Ceni
De echte voetbalkenners hadden deze naam al wel verwacht in De 11. Het clubicoon van São Paulo scoorde maar liefst 131 doelpunten in zijn carrière! De keeper was gespecialiseerd in vrije trappen en in de jaren 2005 tot 2007 scoorde hij maar liefst 47 doelpunten. In het jaar 2005 bereikte hij de mijlpaal van 618 wedstrijden voor São Paulo en werd daarmee recordhouder van de club. Als eerbetoon aan Ceni lieten de Tricolor hem spelen met rugnummer 618. Rogério Ceni wist meerdere records te verbreken en kwam hierdoor in het Guiness Book of Records. Hij scoordet met records als meeste doelpunten als keeper, meeste wedstrijden voor één club en aantal wedstrijden als aanvoerder. Door hevige concurrentie kwam hij slechts tot 16 wedstrijden voor het nationale team van Brazilië.
Dit bericht op Instagram bekijken
Rechtsback: Graham Alexander
De hele carrière van Alexander was eigenlijk één lange stijgende lijn. Op 19-jarige leeftijd maakte hij aan het einde van het seizoen voor Scunthorpe United zijn debuut in de Engelse vierde klasse. Het volgende seizoen overtuigde Alexander en dwong een basisplaats af als rechtsback. Mede door zijn zeven doelpunten als rechtsback promoveerde de club naar de derde divisie. Na drie succesvolle seizoenen op dit niveau pikte eerste divisie-club Luton Town de back op. Ook hier veroverde hij direct een basisplaats en zijn scoringsdrift nam met het seizoen toe. In zijn laatste seizoen voor The Hatters kwam hij tot acht doelpunten. Preston North End nam Alexander over en in 10 seizoenen kwam hij tot maar liefst 63 doelpunten. Zijn droom werd werkelijkheid toen hij op 37-jarige leeftijd namens Burnley in de Premier League speelde. Alexander kwam tot het hoge aantal van 130 doelpunten mede door zijn specialisme: de strafschop.
Centrale verdediger: Ronald Koeman
De bondscoach van het Nederlands elftal – en speler van deze De 11 – is nu dan ook echt zijn droom aan het verwezenlijken. In 1998-1999 mocht hij er proeven als assistent-trainer van hoofdtrainer Louis van Gaal, maar nu mag hij zelf proberen de boel weer aan de praat te krijgen in Catalonië. Als speler stond hij vooral bekend om zijn strafschop, zijn snoeiharde vrije trap en zijn lange bal. Dit zorgde ervoor dat hij in totaal 253 doelpunten scoorde gedurende zijn carrière. In de Primera Division scoorde hij 67 doelpunten en hiermee had hij het record van meest scorende verdediger in de Spaanse competitie. Dit is alleen door Sergio Ramos een paar jaar geleden verbroken.
Dit bericht op Instagram bekijken
Centrale verdediger: Daniel Passarella
In de jaren ’70 maakte Daniel Passarella furore in zijn geboorteland Argentinië. Bij River Plate scoorde hij als verdediger aan de lopende band. Hier kwam hij tot 90 doelpunten in 226 wedstrijden. Veel van deze doelpunten scoorde hij met zijn hoofd uit hoge voorzetten, corners of vrije trappen. Het scoringsvermogen van de verdediger viel op in Europa en Fiorentina pikte hem op. El Gran Capitán – zoals Daniel Passarella ook wel werd genoemd – was maar 1,73 meter lang en toch scoorde hij ook in Italië veel met het hoofd. Naast kopgoals was Passarella ook uitermate goed in het nemen van strafschoppen en vrije trappen. Via Internazionale keerde Passarella weer terug naar zijn oude geliefde River Plate. Uiteindelijk scoorde de centrale verdediger 175 doelpunten in zijn gehele loopbaan.
Linksback: Roberto Carlos
Zijn bijnaam El Hombre Bala (“The Bullet Man”) kreeg hij niet zomaar. Zijn vrije trappen en afstandsschoten halen namelijk snelheden van wel 169 km/h. Iedereen kent de kenmerkende vrije trap tijdens de openingswedstrijd van Brazilië tegen Frankrijk op het Tournoi de France in 1997. De banaanbal die met een bizarre curve om de Franse muur heen vloog. De Braziliaan begon zijn carrière als vleugelaanvaller, maar werd omgeturnd tot linksback. Dit zorgde er mede voor dat hij uiteindelijk op 113 goals uitkwam, goed voor een plek in De 11 dus. Met zijn rushes en was hij een schrik voor elke tegenstander. Roberto Carlos kwam vaak mee naar voren en wist ook geregeld te scoren. De Braziliaan speelde zijn laatste wedstrijden voor het Indiase Delhi Dynamos.
Centrale middenvelder: Michel Platini
Misschien heb je Platini nooit zien voetballen en ken je hem alleen als oud-president van de UEFA. Deze periode heeft zijn naam geen goed gedaan door de corrupte handelingen rond de UEFA en FIFA. Laten we even vooral niet vergeten dat Le Roi (De Koning) een geweldige voetballer was. Een spelmaker op het middenveld die vaak de aanval zocht. Met zijn balbeheersing, dribbelkunsten en technische bekwaamheid stichtte hij veelvuldig gevaar voor het vijandelijke doel. Daarnaast was hij van nature rechtsbenig, maar schoot hij met links bijna net zo precies en kon hij ook nog eens koppend scoren. Dit leverde hem een totaal aantal van 353 doelpunten op en dus een plaats in deze De 11.
Centrale middenvelder: Frank Lampard
Lampard was een echte box-to-box speler die de gehele opmars van Chelsea heeft meegemaakt en daar ook een enorm aandeel in heeft gehad. De huidig manager van The Blues speelde meer dan 400 wedstrijden en scoorde daarin meer dan 150 keer. Hij is de enige middenvelder die ooit 150 of meer doelpunten heeft gescoord in de Premier League. Verder was hij voor Chelsea actief voor West Ham United en Swansea City en later kwam hij nog uit voor Manchester City en New York City. Ook speelde hij 106 interlands voor het nationale elftal van Engeland. In al deze wedstrijden bij elkaar opgeteld kwam hij tot 274 doelpunten.
Dit bericht op Instagram bekijken
Rechtsbuiten: Lionel Messi
Zonder twijfel de meest getalenteerde voetballer van deze eeuw. Onderdeel van het Baby Dream Team in de jeugdopleiding van FC Barcelona en deze De 11! Samen met Gerard Piqué en Cesc Fabregas wisten zij de treble te winnen, het nationale jeugdkampioenschap, beker en de supercup. Met maar liefst 36 doelpunten in 30 wedstrijden bestonden er geen twijfels over zijn kwaliteiten. Dit leverde de ‘Nummer 10′ een aanbieding van Arsenal op. Teamgenoten Fabregas en Piqué vertrokken wel naar de Premier League, maar Messi bleef FC Barcelona trouw. Vanaf minuut 1 stal Messi de show bij Blaugrana en met zijn 672 doelpunten in totaal wist hij Barça naar meerdere hoofdprijzen te schieten. Nu schittert hij met Paris Saint Germain en won hij afgelopen december het wereldkampioenschap met Argentinië. Zijn totale aantal doelpunten staat daarom nu op 810 goals en wij hopen dat er nog vele mogen volgen!
Spits: Pelé
Jammer genoeg heeft de Braziliaan nooit in Europa gevoetbald, want met zijn scorend vermogen had hij ook hier nog meer harten veroverd. Op 34-jarige leeftijd koos hij toch nog op het laatste moment voor een internationaal avontuur bij de New York Cosmos. Destijds ontving Pelé 1,4 miljoen Dollar aan salaris. Dit was destijds een enorm hoog salaris voor een atleet. Twee jaar later zette de sterspeler van weleer bij Santos een punt achter zijn carrière. Ook voor Brazilië was Pelé bizar productief en met club en land opgeteld kwam Pelé bij zijn voetbalpensioen uiteindelijk uit op 767 doelpunten.
Dit bericht op Instagram bekijken
Spits: Romário
De topscorer van De 11. We wisten natuurlijk allemaal dat hij een succesvolle doorbraak kende bij PSV. Maar wat veel mensen niet wisten is dat hij ook de meeste goals voor de Eindhovenaren scoorde. Zelfs vier verschillende periodes bij jeugdliefde Vasco da Gama brachten hem niet meer dan de 98 officiële doelpunten voor PSV. Met alle wedstrijden voor land en al zijn clubs bij elkaar opgeteld kwam hij tot 772 doelpunten. In Nederland werd hij in het begin nog als lui bestempeld, maar iedereen zag al snel dat dit een wonderspeler was. Hij was een genie in het strafschopgebied, maar had ook een uitgesproken afkeer voor trainingen. Tijdens wedstrijden liet hij geniale dingen zien, maar op trainingen was hij graag afwezig.
Linksbuiten: Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo presteerde het om in veel verschillende topcompetities uit te blinken. Waar hij in Portugal namens Sporting Lissabon wereldwijde bekendheid vergaarde, werd hij bij Manchester United de Wonderboy die hij nu is. Met zijn overgang naar Real Madrid werd hij op dat moment de duurste speler aller tijden. Bij Real Madrid begon hij met het verbreken van records en hier maakte hij onderdeel uit van het succesvolle elftal dat onder meer de 10e Champions League uit de clubhistorie wist te winnen. De rivaliteit met Lionel Messi bracht het beste in Cristiano naar boven, maar na negen jaar vond hij het mooi geweest. Hij wilde nog een keer excelleren in de Serie A en wel bij Juventus. Hier scoorde hij aan de lopende band, waarna hij vertrok naar zijn oude ploeg Manchester United. Deze club verruilde hij dit jaar voor All-Nassr. Hij is hier het scoren nog niet verleerd waardoor hij in totaal al 834 goals heeft gemaakt in zijn carrière. Een perfecte afsluiter van De Elf!
Gerelateerde artikelen
The new European football stadiums opening in 2025
From FC Barcelona’s renovated Camp Nou to a beautiful modern arena in Ankara.
Read more