SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

DOCU DAY: Dior and I

DOCU DAY: Dior And I

Wekelijks trakteren we jou op een indrukwekkende documentaire uit de voetbal-, fashion- of lifestyle-industrie. Afgelopen week namen we je mee in de documentaire ‘Hard Knocks’. Deze week staat er wederom een prachtige documentaire op het programma genaamd ‘Dior and I’. Deze documentaire geeft een kijkje achter de schermen bij het luxe modehuis. Laat het weekend maar beginnen!

Het wereldberoemde merk, Christian Dior SE, werd in 1946 opgericht door de gelijknamige Franse modeontwerper Christian Dior. De geboren Normandiër verkoopt schoenen en kleding die exclusief te koop zijn in de Dior winkels. Er schuilt een roemruchtige geschiedenis achter het exclusieve modehuis. op 24 oktober 1957 overleed Christian Dior op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens het spelen van een kaartspel. Deze klap zorgde voor veel chaos bij het modemerk Dior en niemand minder dan de 21-jarige Yves Saint-Laurent werd naar voren geschoven als Artistic Director. Hij zette de positieve trend door en maakte mede mogelijk waar het merk tegenwoordig voor staat.

Een heel luxe kijkje

In de documentaire is te zien hoe de Belgische topontwerper Raf Simons de scepter van het prestigieuze mode merk in handen nam. Hij verving John Galliano, die in opspraak kwam door zijn antisemitische uitspraken. De keus om de Vlaming aan te stellen als Creative Director was voor vele een shock. De reden daarvoor was dat de Vlaming oorspronkelijk alleen maar kleding maakte voor mannen. In de 90 minuten durende docu is ook te zien dat Simons een vrijwel onmogelijke opdracht kreeg. Hij moest in amper twee maanden tijd een gehele nieuwe Haute Couture-collectie uit de grond stampen. Met zijn vaste assistent, Pieter Mulier, maakt een bloednerveuze Simons zijn debuut op de Avenue Montaigne in het achtste district van de Franse hoofdstad. Filmregisseur Frédéric Tcheng heeft vanaf Simons’ aanstelling tot de vorstelijke presentatie in Parijs alles op fantastische wijze vastgelegd.

Van ijdelheidsproject naar luxe modehuis

Het Dior-huis werd opgericht op 16 december 1946 en staat gevestigd op de luxueuze winkelstraat Avenue Montaigne in Parijs. Dior begon dit avontuur met steun van de welvarende Franse zakenman Marcel Boussac. Boussac had Christian Dior in eerste instantie gevraagd om voor hem te werken, daar dacht de ontwerper echter zelf heel anders over. De ambitieuze Dior wilde voor zichzelf beginnen onder zijn eigen naam. Als een slimme zakenman had Marcel wel door dat Dior het ver zou schoppen en hielp hem. Het nieuwe couturehuis werd een onderdeel van “een verticaal geïntegreerd textielbedrijf” dat al in bezit was van Boussac. Het bedrijf kende 80 werknemers en had destijds een kapitaal van 6 miljoen Franse Franken. Tegenwoordig heeft het bedrijf een kapitaal vastgesteld op €290.055.840 en is de eigenaar van het bedrijf, Bernard Arnault, de op één na rijkste man op aarde met een vermogen ongeveer 106 miljard(!), mede door zijn functie als CEO bij LVMH.

Op zoek naar nog meer artikelen over Dior? Check dan deze mega-deal! 

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.