SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Adidas komt met boek voor sneakerfreaks

Het wereldwijd beroemde sportmerk komt met een baanbrekend boek. Al meer dan 70 jaar produceert Adidas sportschoenen. Dit boek is een mekka voor sneakerfans en geeft je een overzicht van 350 paar schoenen uit de Adidas-geschiedenis. Ook bevat het Adidas-boek de mooiste verhalen van de grootste sporters.

100 Jaar geleden maakten de broers Adolf en Rudolf Dassler hun eerste paar sportschoenen. Deze samenwerking was niet van hele lange duur, want een ruzie zorgden voor een opsplitsing. Beiden kozen ervoor om toch hun eigen sportmerk door te zetten. Rudolf startte het bedrijf Puma op en zijn broer Adolf (”Adi”) richtte Adidas op. Door de jaren heen hebben de grootste sterren de Adidas-schoenen gedragen, van Lionel Messi tot Madonna. In het Adidas-boek staan naast de gelanceerde sneakers ook unieke vintage modellen en nooit eerder vertoonde prototypes.

Adidas-archief

Adi Dassler vroeg atleten altijd hun versleten schoenen terug te sturen wanneer ze niet langer nodig waren. Met deze versleten schoenen kon hij zijn producten verder ontwikkelen en alles belandde uiteindelijk op zijn zolder. Vandaag de dag is het een traditie geworden dat topatleten hun oude Adidas-schoenen terugsturen als bedankje na het winnen van een titel of het breken van een wereldrecord. Deze collectie vormt nu het ”Adidas-archief”, een van de grootste, zo niet het grootste archief van alle sportartikelenfabrikanten ter wereld. Fotografen Christian Habermeier en Sebastian Jäger leggen deze producten al jaren visueel en extreem gedetailleerd vast. Dat maakt dit Adidas-boek zo uniek.

Verhalen achter de schoen

De ongemanipuleerde foto’s zijn in extreem hoge resolutie geschoten en daarmee komen de persoonlijk verhalen van elke individuele drager aan het licht. We komen de schoenen tegen van het West-Duitse voetbalteam. Zij droegen deze memorabele kicksen tijdens de WK-winst van 1954. Ook de schoen van marathonloopster Kathrine Switzer is prachtig vastgelegd. Op deze schoen liep zij de Boston-marathon van 1967, voordat vrouwen officieel mee mochten doen. Adidas creëerde aangepaste modellen voor Madonna en Lionel Messi en het Duitse sportmerk werkte samen met mensen als Kanye West, Pharell Williams en Raf Simons.

De laatste jaren richt Adidas zich ook steeds meer op het verduurzamen van het gehele proces. Zo produceerden zij artikelen van plastic afval dat van stranden werd onderschept.

Vormgeving

Het voorwoord is geschreven door ontwerper Jacques Chassaing. Verder vertelt elke foto ons het waarom en hoe. De schoenen in het boek zijn simpelweg versleten schoenen. De dragers van deze schoenen hielden echter van ze en zij maken deel uit van onze sport-, design- en cultuurgeschiedenis.

Wil je het Adidas-boek kopen? Check dan de website van de uitgeverij www.taschen.com.

Er is nu ook een Adidas-voetbalschoen waarmee je je FIFA Ultimate Team kan upgraden. Hoe dat werkt? Lees het hier.